ALIMENTS TEXTURITZATS

Una de les idees que se’ns vénen al capdavant quan pensem en portar una vida saludable és tenir cura de la nostra alimentació amb una dieta sana i variada, però com podem fer això si tenim problemes per deglutir?

Moltes persones d’edat avançada, així com les persones que pateixen diferents tipus de discapacitat presenten disfàgia , i per tant tenen dificultat per digerir els aliments, arribant fins i tot a la impossibilitat absoluta d’ingerir líquids i sòlids.

Amanida texturitzada
Amanida texturitzada

Per facilitar la vida d’aquestes persones s’han aplicat tècniques d’alta cuina que permeten fer menús amb menjar texturitzat. Aquest sistema de preparar els aliments es porta implantant en centres, residències i hospitals des de fa algun temps per garantir-ne una dieta completa, a més de saborosa i amb una presentació desitjable en què els aliments són suaus i tous sense arribar a ser puré, i sense perdre les seves propietats nutricionals.

Amb aquesta tècnica basada en la gelificació amb agar-agar, lecitina de soja o gelatina entre d’altres s’aconsegueix que els líquids es poden espessir i els sòlids es poden elaborar amb una textura melosa. Això es duu a terme mitjançant un procés en què intervenen màquines dissenyades específicament per a aquest fi i que permeten fins i tot recrear l’aspecte del producte original, tret que la persona que el prengui necessiti que aquest sigui semilíquid, en qualsevol cas, l’aliment conserva tot el sabor original.

Els resultats que s’obtenen després d’implantar aquest tipus de dieta en aquells centres on hi ha persones afectades per disfàgia estan sent molt satisfactoris . Principalment perquè aquestes persones passen d’una alimentació basada en sopes, cremes i purés a una dieta equilibrada, amb sabor i aroma, i amb una presentació estètica que evita el rebuig.

Això repercuteix directament en la millora de la salut gràcies a obrir el ventall de nutrients que poden ingerir, ia més té altres beneficis:

  • Repercussió social: la persona afectada pot menjar el mateix que la resta dels comensals de la taula
  • Torna a tenir gana: els aliments tenen tot el sabor i una presentació atractiva
  • El menjar té de nou una dimensió plaent
  • Millora l’autonomia a l’hora de dinar, ja que disminueix el risc d’ennuegar-se, aquesta independència comporta també una millora funcional.

 

La dieta texturitzada ajuda a aconseguir una alimentació adaptada a la capacitat individual de cadascú ia facilitar una ingesta més completa per tenir una vida més saludable. Bon profit!

Compartir en RRSS

Post relacionados