Paco Granados, una vida plena de possibilitats per a tothom

A Rehatrans ens agraden les persones que contribueixen a fer un món millor, per això volem presentar-vos a Paco Granados, ortoprotèsic i gerent de l’ortopèdia Bidari a Vitòria, i conegut a Àfrica i Amèrica Llatina per la seva tasca solidària ajudant persones que necessiten pal·liar els seus problemes de mobilitat reduïda amb recursos i intervencions que són impossibles en aquests països.

Paco celebra el 2022 el 15è aniversari al capdavant de l’Ortopèdia Bidari, on cada dia atén persones amb problemes de mobilitat a Vitòria. El lema del seu negoci és “Una vida plena de possibilitats”, però també ha de celebrar que fa molts més anys que participa en projectes solidaris més enllà de les nostres fronteres, on la població viu en situacions molt greus: zones de conflictes bèl·lics, despoblació, manca de mitjans i tecnologies, escàs desenvolupament de serveis sanitaris i falta de recursos.

La manera com Paco brinda la seva ajuda és viatjant a aquests països. El primer destí va ser Bolívia amb l’ONG DOA, juntament amb un equip de traumatologia; ell mateix ens explica aquesta primera experiència: “En arribar allà de noves, t’adones que no hi ha organització i és un caos, la sanitat funciona molt malament; vaig veure tanta gent a qui se’l podia ajudar i vaig pensar que calia fer tot el possible.”

Porta visitant anualment Trinidad (Bolívia) des de fa 14 anys i ha aconseguit tenir un taller amb una equipació molt bàsica que ell mateix ha reunit, en una zona de preselva amazònica, on a més ha format una persona d’allà: “Florencio fa 10 anys que té mi, té una amputació i arran d’això va començar a ajudar-me ia aprendre ortopèdia. Treballa molt bé i és important poder ensenyar a algú allà, així els pacients tenen una continuïtat una vegada que nosaltres tornem a Espanya. Després des d’aquí us enviem a Florencio material perquè ell pugui seguir ajudant persones que ho necessiten”.

Al llarg de tots aquests anys, ha pogut donar una nova vida a moltes persones, però el Paco té un record molt especial: “El cas que em sembla més important haver aconseguit resultats és el de la Lilian, una nena que va patir un accident amb 3 anys, que li va suposar una amputació fins i tot de l’os del maluc. La vaig conèixer quan ella tenia 7 anys, portava crosses o havia d’anar als braços. Un equip de metges li van dir a la seva mare que necessitava una cadira de rodes, que no es podia fer res, i jo vaig creure que sí que es podia fer alguna cosa, així que ho vaig preparar tot per poder atendre-la al següent viatge”.

Actualment Lilian camina amb una pròtesi que el Paco li va canviant a mesura que la petita creix; l’atenció a la infància fa possible que tinguin realment una vida molt diferent. Casos de nens que neixen amputats i el mer fet de posar-los una pròtesi fa possible que assisteixin a l’escola i el seu futur pugui millorar en rebre formació i socialitzar-se, ja que si no viurien en situacions d’exclusió molt greus tota la vida.

Paco, sempre viatja amb Imanol Vega, que és el seu company de traumatologia “junts hem viatjat a Bolívia ia l’Àfrica. I junts vam fundar ADATO (Associació d’Ajuda en Traumatologia i Ortopèdia) perquè quan anàvem a aquests països vèiem nens als quals no se’ls podia fer una cirurgia per falta de mitjans i el millor era portar aquests nens a Espanya. A través d’ADATO recaptem fons i aconseguim que les empreses col·laborin amb aquests projectes, fins i tot hi ha metges que intervenen aquests pacients de manera absolutament voluntària”.

A més, amb Imanol ha realitzat viatges amb l’ONG francesa Les Enfants du Noma amb destinació Benin (Àfrica), on la situació es complica pels conflictes bèl·lics que es donen a la zona. Aquí encara és més important enfocar-se a millorar la situació de la infància ja que poden patir estigma social des de les seves pròpies famílies.

Paco també ha col·laborat recentment amb Prim Clínicas, que es van posar en contacte amb ell per fer-li arribar material orotoprotèsic, ell ens ho explica: “Tenim un local cedit per poder emmagatzemar les donacions de material que ens fa la gent o les empreses com en aquest cas Prim Clínicas. Cadires, pròtesis, caminadors, etc. a les que els donem una segona vida gràcies a la col·laboració d’amics que les reparen per poder portar-lo a llocs on ho necessiten com Síria, Lesbos, Sahara,… A principis d’any vam fer un primer enviament a Síria, i just quan va esclatar la guerra a Ucraïna encara hi havia per poder fer un altre va enviar de vuit tràilers. Ho hem fet arribar a Ucraïna a través d’un grup d’ucraïnesos que ajuden els refugiats amb roba, aliments, mantes, material higiènic.”

Quan escoltes parlar a Paco saps que és autèntic, per això és capaç de moure molta gent que vol col·laborar amb ell i participar en els seus projectes, ho explica així tan senzilla: “als països on els recursos són zero, qualsevol cosa és molt. Allà una persona pot portar 20 anys sense pròtesis i quan n’arribes i en poses una, la seva vida canvia de forma inimaginable, (…) pot tornar a treballar i el mateix fins llavors no tenia una manera de subsistir i això fa que la seva vida sigui molt diferent”.

Volem donar les gràcies a Paco que es dedica a regalar una vida plena de possibilitats a tots els que es posen al seu camí, esperem que segueixi amb aquests projectes durant molts més anys.

Compartir en RRSS

Post relacionados