TIPS PER ATENDRE COMENSALS AMB DISCAPACITAT

Gaudir d´un dinar o un sopar és una bona manera de compartir el temps amb els amics i la família; fer-ho en un restaurant accessible i sensible als clients amb discapacitat, fa que tothom pugui gaudir d’una experiència gastronòmica especial en bona companyia.

Afortunadament, cada cop són més els establiments d’hostaleria que s’estan adaptant per eliminar les barreres arquitectòniques i facilitar l’accés i la circulació dels comensals amb dificultats en la mobilitat. Però perquè un restaurant sigui realment inclusiu ha de parar esment a la manera com ofereix el seu servei i atén un ampli espectre de discapacitats.

Per fer aquest pas cap a la inclusivitat, és fonamental que l’equip del restaurant prengui realment consciència de les situacions que es poden donar i faci un canvi de perspectiva en què hi hagi un compromís per oferir una experiència de qualitat als comensals, siguin quins siguin els seus capacitats, per gaudir amb autonomia, seguretat i confort.

Aquí us proposem alguns tipus per millorar els aspectes inclusius d’un restaurant:

 

  • Presentar una persona com a referent davant de qualsevol necessitat que sorgeixi en l’atenció durant l’estada al restaurant.
  • Preguntar al client on prefereix situar-se: potser necessiteu estar ubicat a prop dels lavabos, prop de llums que no comprometin la vostra visió, o allunyat de sorolls que puguin molestar-vos.
  • Distribuir el mobiliari perquè no hi hagi obstacles.
  • La comunicació no ha de suposar una barrera: cal oferir alternatives amb pictogrames, cartes braille, parlar vocalitzant i utilitzant paraules senzilles i clares; i sempre mirant la persona, no els acompanyants.
  • Oferir ajuda deixant espai perquè l’experiència es gaudeixi amb autonomia.

 

Algunes associacions han publicat guies sobre accessibilitat i inclusivitat que poden ajudar els restaurants a tractar de manera adequada els seus clients. Us deixem els enllaços i bon profit!

Decàleg de bones pràctiques en hostaleria . Fundació ONCE, Ilunion i ONCE.

Guia “5 rodes ”. Famma Cocemfe Madrid.

Compartir en RRSS

Post relacionados