Principals recomanacions per a viatgers amb mobilitat reduïda

  • Conèixer els seus drets, planificació amb antelació i ajuts tecnològics són alguns dels consells de viatge per a les persones amb mobilitat reduïda (PMR)

Comença la temporada oficial dels viatges acompanyats del bon temps. Per això, Rehatrans , la companyia líder a Espanya en adaptació de vehicles per a persones amb mobilitat reduïda (PMR), enumera, per a aquest col·lectiu, les recomanacions principals per tenir en compte a l’hora d’embarcar-se en una nova aventura viatgera.

Informació sobre els drets dels viatgers amb mobilitat reduïda*

Les persones amb mobilitat reduïda, per llei, tenen dret a viatjar amb avió, tren, autobús, autocar, o vaixell com ho fa qualsevol altra persona. En aquests casos, quan s’adquireix un bitllet de viatge, segons la Unió Europea, el proveïdor ha de facilitar a les PMR tota la informació general en format accessible, a més de tota la informació de les instal·lacions específiques que disposa a bord.

Normalment, per als viatges amb avió, les PMR compten, entre d’altres, amb dret a assistència gratuïta d’equipatge, durant l’embarcament i el desembarcament, durant el vol i als aeroports, fins i tot serveis d’assistència a terra si es viatja amb un gos guia.

Amb tren, l’assistència gratuïta inclou ajuda per entrar i sortir del tren o fer un transbordament. També l’assistència a bord ia l’estació abans i després del viatge. Amb vaixell passa de forma similar; assistència gratuïta per embarcar, desembarcar, fer transbordament, a bord i al port.

Pel que fa als autobusos i autocars, les PMR tenen dret a assistència gratuïta en viatges de llarg recorregut (250km com a mínim). També compten amb dret a assistència en estacions i terminals i, a més, l’empresa d’autocar, segons la Unió Europea, ha de permetre que una persona addicional viatgi gratuïtament si és condicionant per a la seguretat del viatger, que altrament impedirien el viatge.

Per als desplaçaments amb taxi, és important recordar que, a Espanya, per llei, tots els municipis espanyols amb més de 50.000 habitants han de complir amb un mínim del 5% de taxis adaptats. Per trobar aquests vehicles, actualment als cercadors web existeixen diversos serveis dels anomenats ‘Eurotaxis’.

Planificació i comunicació amb antelació

La planificació dels viatges per a les persones amb mobilitat reduïda és un assumpte prioritari, i inclou la comunicació de les necessitats específiques del passatger des del primer moment, amb el proveïdor del viatge que s’hagi triat.

En cas que el viatge sigui al vehicle propi o familiar, cal comptar amb un cotxe adaptat, que compleixi totes les garanties de comoditat i seguretat per a l’usuari, ja sigui com a conductor o passatger.

Per a qualsevol viatge que no inclogui vehicle propi o familiar, la recomanació general, avalada per la Unió Europea, és posar-se en contacte amb els proveïdors de bitllets en una mitjana d’almenys 48 hores abans de la sortida per comunicar l’assistència requerida i presentar-se amb l’antelació que se suggereixi en cada cas.

Pel que fa a la destinació triada, l’allotjament ha de ser accessible i és vital comptar amb un pla que inclogui una llista amb les atraccions, els monuments, els restaurants i els llocs d’oci accessibles.

Aplicacions tecnològiques

Així mateix, hi ha diverses aplicacions tecnològiques per ajudar en les viatges les persones amb mobilitat reduïda. ‘Google Maps’, per exemple, disposa d’una funció anomenada ‘Llocs accessibles’ per conèixer l’accessibilitat dels llocs que es visiten. És recomanable que les PMR o el seu entorn proper facin una cerca amb antelació de les aplicacions que poden funcionar en cada situació particular.

A grans trets hi ha algunes aplicacions útils com; ‘EsAccessible App’ que valora l’accessibilitat de llocs d’oci; ‘ONCE-Cidat’ metro amb informació sobre les línies de metro, estacions, mapes i rutes a Madrid, Barcelona, ​​València, Sevilla o Bilbao; ‘Tur4all’ creada per la Plataforma Representativa Estatal de Persones amb Discapacitat Física que inclou punts turístics adaptats de tota mena com bars, restaurants, platges, museus; ‘Equalitas Vitae’ que inclou hotels i cases rurals adaptades, platges, espais naturals; o ‘Park4Dis’ que localitza les places de pàrquing disponible per a PMR.

En tot cas, allò important és que, amb una bona organització i planificació anticipada, les persones amb mobilitat reduïda puguin gaudir amb total plenitud en els seus viatges. “El turisme i qualsevol espai social ha de ser accessible i inclusiu, només així aconseguirem una societat més justa”, conclou Miguel Martín, director de Màrqueting i Comunicació de Rehatrans.

Compartir en RRSS

Post relacionados