ACCESSIBILITAT ALS FESTIVALS DE MÚSICA

jóvenes disfrutando en festival accesible

Amb l´arribada del bon temps comencen els espectacles per gaudir a l´aire lliure de l´oci i la cultura. Els protagonistes en aquests mesos són els festivals musicals que tindran lloc de costa a costa per tots els racons del nostre país, però són tots accessibles?

Les organitzacions dels festivals s’encarreguen de tenir-ho tot perfectament programat perquè els dies de la celebració el públic pugui gaudir de la música, es pugui acampar, tenir lavabos disponibles, zones de restauració per reposar forces, etc. però què passa amb l’accessibilitat per a les persones discapacitades?

Aquest tipus d’esdeveniments ha de complir una normativa, però passa que en alguns casos es compleix sota mínims. Afortunadament, el compromís per part de les empreses organitzadores està creixent. Algunes qüestions que cal tenir en compte perquè l’espectacle sigui adequat a les persones amb discapacitat són les següents:

  • Adequar l’espai : pensar en les formes i dificultats que hi pot haver a les entrades i sortides, als accessos a l’aparcament i les diferents zones del festival.
  • Espais preferents senyalitzats , acompanyats de missatges de conscienciació perquè siguin respectats.
  • Senyalització adequada : missatges clars i senzills, ús de pictogrames, il·luminació, llenguatges accessibles a diferents tipus de discapacitat; informació disponible amb immediatesa.
  • Personal format per atendre i orientar les persones que ho necessitin.
  • Disposar dels suports necessaris perquè totes les persones puguin gaudir dels espectacles amb els suports necessaris (intèrprets de llengua de signes, àudio descripció, motxilles vibradores, etc.)

Els festivals més sonats del nostre panorama musical ja tenen dates i cartell, ia més no s’han oblidat de donar cobertura a l’accessibilitat, és freqüent que posin a la seva web tota la informació necessària o alguna via per contactar directament per a aquestes qüestions.

Destaca com a festival més inclusiu d’Europa el Cooltural Fest , que ja es va posar el llistó molt alt en anys anteriors donant cobertura d’accessibilitat fins a 80 persones, set vegades més que altres esdeveniments d’aquest tipus, i que aquest any vol seguir donant exemple.

Esperem que la música sigui la veritable protagonista i que tothom pugui gaudir i participar-hi.

Podeu consultar a PDF la guia d’accessibilitat d’esdeveniments musicals elaborada per la Fundació Music for all.

Compartir en RRSS

Post relacionados